Професионална гимназия пo текстил и облекло "Добри Желязков" - Сливен

професионална подготовка
за реализация в текстилната индустрия

Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“

Let's Become Language- Friendly Schools!

НЕКА СТАНЕМ УЧИЛИЩА, ПРИЯТЕЛСКИ НАСТРОЕНИ КЪМ ЕЗИКА

Международен проект 2017-2019г.

Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“

Ключова дейност 2 СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ИНОВАЦИИ И ОБМЕН НА ДОБРИ ПРАКТИКИ

ПЪРВА РАБОТНА СРЕЩА

21.11.2017-24.11.2017г

ТУРЦИЯ, ОБЛ. САКАРИЯ, ГР.ХЕНДЕК

От 21 до 24 ноември 2017г в град Хендек се проведе първата работна среща на директорите на училищата партньори в проекта.

Хендек е град в област Сакария в Северозападна Турция, с административен център град Адапазаръ. Намира се на 100 км. от Истанбул в азиатската част на Турция.

Координатор на проекта е училището „Atike Hanim Anadolu Lisesi”, гр. Хендек, Турция.

Партньори по проекта са:

  • Istituto Istruzione Statale Superiore „Francesco Orioli”, гр. Лацио, Италия;
  • Liceul Teoretic „Carol I”,гр. Фетести, Румъния;
  • Instituto de Educacion Secundaria „La Marista”, гр. Хуелва, Испания;
  • Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков”, гр. Сливен, България

По време на работната среща представителите на училищата партньори се срещнаха с директора и учителския колектив на домакините от училището в Хендек. Участваха в провеждането на урок по английски, немски и химия. Учениците от вокално- инструменталната група при училището поздравиха гостите с музикална програма. Участниците в срещата посетиха кмета на града и Началника на образованието в областта. Работата по проекта беше съчетана с посещение на природни и архитектурни забележителности- селището Altindere и природен парк Gounuk.

През януари 2018г. в гр. Хуелва, Испания предстои да се проведе втора среща, в която ще вземат участие ученици от училищата- партньори.

Фотогалерия

 

Първа мобилност по проект „Let's Become Language- Friendly Schools!”

28 януари-3 февруари 2018г.

Град Уелва, Испания

От 28 януари до 3февруари 2018г. в гр. Уелва Испания се проведе първата от предвидените по проекта мобилности с участие на ученици.Уелва е град в автономната област Андалусия, която се състои от осем провинции. Разположен е на 149 кв.км отдвете страни на река Рио Одиел и има около 150 хиляди жители. Професионалната гимназия по текстил и облекло беше представена от ученичките Еленка Атанасова и Надка Иванова от 10а клас и Анастасия Мариянова от 8а клас. Мотото на дейностите реализирани по време на престоя в Испания беше СПОРТ.Домакините от Средно училище La Marisma бяха подготвило разнообразна програма.

След срещата с ръководството на училището и местната управа гостите от училищата-партьори бяха запознати с традиционни за Уелва спортове и игри.Трудна се оказа задачата да се запомнят идиомите, свързани с музика и след това да се открие точното им използване в конкретни примери подготвени от испанските учители.

Нашите момичета, заедно с учениците от партьорските училища участваха в смесени екипи във викторините за спорта.

Съвместно със „Спасителния отряд” от града участниците в срещата играха Колпбол- традиционна за региона игра.

Не малко бяха и развлеченията. Разходка до рибарското селище Пунта Умбриа, Посещение на Националния парк „Donana”; Посещение на град Севиля- столица на област Андалусия.

Срещата завърши с урок по история, география и култура за град Уелва, подготвен и представен от учениците на испанското училище. Прощалното музикално шоу с предтавяне на авторски песни и местни танци- фламенко и салса стопи границите и различията и всички участни пееха, танцуваха и се забавляваха.

Неслучайно е избрано името на проекта- „ Чрез езиците училищата да станат приятели”.

 
DOCX - Microsoft Word Document [37.3 MB]