Професионална гимназия пo текстил и облекло "Добри Желязков" - Сливен

професионална подготовка
за реализация в текстилната индустрия

Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“

Let's Become Language- Friendly Schools!

НЕКА СТАНЕМ УЧИЛИЩА, ПРИЯТЕЛСКИ НАСТРОЕНИ КЪМ ЕЗИКА

Международен проект 2017-2019г.

Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“

Ключова дейност 2 СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ИНОВАЦИИ И ОБМЕН НА ДОБРИ ПРАКТИКИ

ПЪРВА РАБОТНА СРЕЩА

21.11.2017-24.11.2017г

ТУРЦИЯ, ОБЛ. САКАРИЯ, ГР.ХЕНДЕК

От 21 до 24 ноември 2017г в град Хендек се проведе първата работна среща на директорите на училищата партньори в проекта.

Хендек е град в област Сакария в Северозападна Турция, с административен център град Адапазаръ. Намира се на 100 км. от Истанбул в азиатската част на Турция.

Координатор на проекта е училището „Atike Hanim Anadolu Lisesi”, гр. Хендек, Турция.

Партньори по проекта са:

  • Istituto Istruzione Statale Superiore „Francesco Orioli”, гр. Лацио, Италия;
  • Liceul Teoretic „Carol I”,гр. Фетести, Румъния;
  • Instituto de Educacion Secundaria „La Marista”, гр. Хуелва, Испания;
  • Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков”, гр. Сливен, България

По време на работната среща представителите на училищата партньори се срещнаха с директора и учителския колектив на домакините от училището в Хендек. Участваха в провеждането на урок по английски, немски и химия. Учениците от вокално- инструменталната група при училището поздравиха гостите с музикална програма. Участниците в срещата посетиха кмета на града и Началника на образованието в областта. Работата по проекта беше съчетана с посещение на природни и архитектурни забележителности- селището Altindere и природен парк Gounuk.

През януари 2018г. в гр. Хуелва, Испания предстои да се проведе втора среща, в която ще вземат участие ученици от училищата- партньори.

Фотогалерия

 

Първа мобилност по проект „Let's Become Language- Friendly Schools!”

28 януари-3 февруари 2018г.

Град Уелва, Испания

От 28 януари до 3февруари 2018г. в гр. Уелва Испания се проведе първата от предвидените по проекта мобилности с участие на ученици.Уелва е град в автономната област Андалусия, която се състои от осем провинции. Разположен е на 149 кв.км отдвете страни на река Рио Одиел и има около 150 хиляди жители. Професионалната гимназия по текстил и облекло беше представена от ученичките Еленка Атанасова и Надка Иванова от 10а клас и Анастасия Мариянова от 8а клас. Мотото на дейностите реализирани по време на престоя в Испания беше СПОРТ.Домакините от Средно училище La Marisma бяха подготвило разнообразна програма.

След срещата с ръководството на училището и местната управа гостите от училищата-партьори бяха запознати с традиционни за Уелва спортове и игри.Трудна се оказа задачата да се запомнят идиомите, свързани с музика и след това да се открие точното им използване в конкретни примери подготвени от испанските учители.

Нашите момичета, заедно с учениците от партьорските училища участваха в смесени екипи във викторините за спорта.

Съвместно със „Спасителния отряд” от града участниците в срещата играха Колпбол- традиционна за региона игра.

Не малко бяха и развлеченията. Разходка до рибарското селище Пунта Умбриа, Посещение на Националния парк „Donana”; Посещение на град Севиля- столица на област Андалусия.

Срещата завърши с урок по история, география и култура за град Уелва, подготвен и представен от учениците на испанското училище. Прощалното музикално шоу с предтавяне на авторски песни и местни танци- фламенко и салса стопи границите и различията и всички участни пееха, танцуваха и се забавляваха.

Неслучайно е избрано името на проекта- „ Чрез езиците училищата да станат приятели”.

 
DOCX - Microsoft Word Document [37.3 MB]
 

ЧЕТВЪРТА ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА В ГР.СЛИВЕН,БЪЛГАРИЯ-03.03-09.03.2019Г.

“Нека училищата се сближат чрез езиците“ е проект, създаден по Програма "Еразъм +", финансиран от Европейската комисия за периода 2 октомври 2017-1 октомври 2019 Той е част от модула KA2 -Сътрудничество за обмен на добри практики, стратегически партньорства само за училища, а партньори са училища от Испания, Италия, Румъния и България. Координир еучилището Atike Hanım Anadolu Lisesi, Хендек, Турция. Целта на проекта е да развие общите езикови умения на учениците и да повиши ефективността на чуждoезиковото обучение във всички партньорски училища.

Подцелите на проекта са:

-Укрепване на социалните умения на учениците като групова работа, вземане на решения, посреднически умения, планиране,организиране.

-Обмяна на опит с учители от партньорските училища за намиране на нови решения за проблеми,свързани с чуждоезиковото обучение.

-Запознаване с културата на други страни и формиране на толерантност към националните ценности и култура.

Реализирането на проекта се осъществява чрез ежемесечни теми и дейности.Темата на месец март е „Творчество“

ПГТО “Добри Желязков“ бе домакин на четвърти краткосрочен обмен от 3.03-9.03.2019г. на тема“Кухня“.

Дейностите по проекта започнаха в понеделник, 4 март 2019 г. с образователно пътуване до Велико Търново. Участниците посетиха Архитектурно-музейният резерват „Царевец”, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ и се разходиха по Самоводската чаршия.

На 5 март 2019 г. гостите за първи път влязоха в нашето училище, където бяха тържествено посрещнати с техните национални знамена и химни. Учениците от ПГТО представиха кратка литературно- музикална програма.

Директорът г-жа Караманова,посрещна учителите в своя кабинет, където ги приветства и запозна с историята на училището,специалностите и образователната система.

Програмата продължи с презентации за България, представена от учениците Елена Бойкова, Георги Стефанов и Бояна Великова,“Българска национална кухня“ представена от учениците Елена Бойкова, Георги Стефанов и Бояна Великова, и „Национални подправки“представена от Марияна Иванова , Петкана Димитрова и Зинка Веселинова.След представянето на България, екипите от Турция, Италия, Испания и Румъния представиха своите национални кухни и известни, местни подправки.

След обяда всички участници посетиха Община Сливен, където бяха посрещнати от зам.кмета по образование и култура Пепа Чиликова.

Сряда, 5 март 2019 г.

Участниците в проекта посетиха ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“, където се състоя „Готварско шоу“. В първия етап всички участници приготвиха нашето национално ястие „Шопска салата“. Във втория етап страните участници приготвиха и представиха свои национални ястия.

След обяд програмата продължи с посещение на крепостта “Туида“, където се запознаха с нейната история, с различни оръжия и предмети от бита на обитателите и, и участваха в стрелба с лък.

В четвъртък, 7 март 2019 г. се състоя образователно пътуване до Несебър. Участниците в четвъртата мобилност посетиха Археологическия музей на града и разгледаха Стария Несебър. Насладиха се на красотата на морската ивица в Слънчев бряг и направиха панорамна обиколка на Бургас.

В последния ден на обмена всички участници посетиха Регионално управление на образованието.Там бяха посрещнати от началникът на РУО-Сливен Боян Аксаков и Веселина Бонева-старши експерт по чужд език и майчин език, както и координатор на проекта. Веселина Бонева запозна гостите с образователната система в България.

Програмата продължи в училище с презентация на темата за месец март „Творчество“ , представена от Таня Митева. Учениците от петте страни бяха разделени на три отбора и участваха във викторина на тема“Кухня“. Беше организирано прощално тържество с песни, модно ревю и народни танци. След танцовия празник се състоя церемония по раздаване на сертификатите за присъствие.