Професионална гимназия пo текстил и облекло "Добри Желязков" - Сливен

професионална подготовка
за реализация в текстилната индустрия

Празнична седмица

Седмицата от 03 до 09 март 2019 година в Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ – Сливен ще бъде празнична.
Не само с отбелязването на 3 март – 141 години от Освобождението на България – денят на надеждата и пожеланията за здраве в символа на мартеницата, а и защото училището ще бъде домакин на ІV обмен по международен проект „Нека станем училища, приятелски настроени към езика по Европейска програма за образование, обучение младеж и спорт „Еразъм +“.
26 учители и ученици - партньорите по проекта:
- Анадолски лицей „Атике Ханъм“ гр. Хендек – Турция;
- Гимназия по теоретични науки „Карол І“ гр. Фетещ – Румъния;
- Училище за средно образование „Ла Маризма“ гр. Уелва – Испания;
- Държавно средно училище „Франческо Ориоли“ гр. Витербо – Италия
ще посетят страната, града и гимназията.
Основна тема на българското домакинство е „Кухня“ и ще бъдат предоставени особеностите на традиционната кухня, специфичните подправки и ястия.
Чрез презентация и екскурзии до гр. Велико Търново и Несебър гостите ще се докоснат до богатото историческо наследство на родината ни.
В гр. Сливен ще посетят крепостта „Туида“ и Музеят на текстилната индустрия.
Предвидени са занятия по творческа работа – рисуване върху текстил, тъкачен стан, модно ревю, открити уроци и презентации.
Гостите по проекта ще се срещнат с кмета на община Сливен, г-н Стефан Радев на 5 март 2019 година, на 8 март 2019 година ще бъдат приети в РУО гр. Сливен.
Учители, ученици и ръководство очакват предстоящата среща с ентусиазъм и вълнение, готови да представят България, Сливен и първото професионално училище на Балканския полуостров с гордостта и достойнството на истински българи.