Активно участие на ПГТО "Добри Желязков", гр. Сливен в международно изложение за текстил, машини и технологии – ТМТ EXPO

Сря, 02.10.2019

Група преподаватели по професионална подготовка от ПГТО "Добри Желязков", гр. Сливен начело с директора на гимназията инж. Даниела Караманова взеха участие в международното изложение за текстил, машини и технологии - ТМТ EXPO - international exhibition for textile, machineri, technologies. То се проведе от 25 до 27 октомври т.г. в Интер експо център – София и даде възможност на участниците да се запознаят с целия спектър на продуктите и услугите на TMT EXPO, обхващащи всички етапи на процеса в създаване на текстилни продукти – от производството на влакна, проектирането, кроенето и CAD/CAM, през подготовката за производство до самото технологично производство. С огромен интерес колегите разгледаха щандовете на фирмите изложители. Особен интерес предизвикаха изложените десени за директен печат върху текстил, сублимиционен печат, машините и технологиите в шевното производство, машините за бродиране и много други машини и технологии. Преподавателите - инж. Антоанета Колева, инж. Лъчезар Василев и инж. Иван Господинов влязоха в диалог с фирмите производители, дискутираха редица въпроси и получиха професионални и изчерпателни отговори.

В рамките на изложението се проведе и Втора Браншова Конференция- "Тенденции и иновации в текстилната и модната индустрия". Организатор на конференцията бе онлайн Списание за текстил, облекло, кожи и технологии. Сред темите, които бяха поставени на фокус по време на конференцията бяха: Образование - наука, технологии и дуално обучение; Текстил, стандарти и химикали; Мода и дизайн; Технически, нетъкан, нано, смарт и геотекстил; Иновативни подходи и технологични решения от текстил и други междинни продукти и материали. Цифровизация и дигитален текстил и др.

Конференцията беше открита от г-жа Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на Независимите Синдикални Организации от Леката промишленост /ФНСОЛП/. Участие в нея взеха представители от Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър", Югозападен университет,

Национална художествена академия, представители от частния бизнес, преподавателите от ПГТО "Добри Желязков", гр. Сливен. Активна дискусия постави акцент не само на позитивите, но и отчете неблагоприятните тенденции в обучението на учениците и студентите в текстилните специалности.

Автор: инж. Иван ГОСПОДИНОВ

10.846 ms. | 2.00 MB