Конкурс „Протестите в историята – недоволство, противопоставяне, бунтарство“

Пет, 20.02.2015

Учениците Йоско Йосков и Андриана Андреева от ПГТО „Добри Желязков“ – гр. Сливен под ръководството на учителите Юлия Георгиева Колева и Любомир Иванов Душанов участваха в Осми национален конкурс 2013 – 2014 година посветен на темата „Протестите в историята – недоволство, противопоставяне, бунтарство“. Конкурсът бе организиран от фондация „Ценности“ със съдействието на Министерство на образованието и науката, Държавна Агенция Архиви, Национален исторически музей, Департамент за информация и усъвършенстване на учители – София.

Конкурсът бе за ученици от 8 до 12 клас. Конкурсната разработка на нашите ученици бе под формата на филм на тема: „Нека паднем честни и свободни“ – мото, вдъхновено от стихотворението на поета Никола Йонков Вапцаров „Хайдушка“.

Филмът бе посветен на бивш ученик от нашето училище – Димитър Костов Михайлов, който загива в съпротивата против фашизма като партизанин през 1943 година. Авторите на филма го посветиха на 130 та годишнина на нашето училище – първото професионално училище на Балканите. С този филм нашите ученици показаха, че първото текстилно училище винаги е изграждало както професионални кадри, така и истински хора, готови с младежкия си жар и живот да отстояват идеалите за демокрация и щастие на Родината ни.

С радост и удовлетворение, посрещнахме новината за награждаването на Йоско Йосков и Андриана Андреева с грамоти за участието в конкурса.

Те доказват, че съвременните ни ученици са достойни следовници на възпитаниците на нашето училище от 1883 г. до днес. За пореден път умножихме наградите на училището от участие в състезания и конкурси и се гордеем с това.

Снимки

Файлове

Грамота на Йоско Йосков

Portable Document Format [ bytes]

Грамота на Андриана Андреева

Portable Document Format [ bytes]

10.909 ms. | 4.00 MB