Мултидисциплинарен урок на тема "Смогът, киселинните дъждове, природата и здравето на човека"

Чет, 12.05.2022

Мултидисциплинарен урок на тема "Смогът, киселинните дъждове, природата и здравето на човека" се проведе в нашата гимназия. Той протече паралелно на български и английски език, като учениците усвоиха много нови понятия по химия, биология и английски.

Осмокласниците бяха разделени на групи с поставени практически задачи, чрез които да се запознаят с негативните последици от човешката дейност върху природата.

В хода на урока проследиха влиянието на киселинния дъжд и на смога върху здравето на човека и как тези замърсявания обострят развитието на хронични заболявания на дихателната и на кръвоносната система като астма, хипертония , кръвно налягане и др.

Учениците споделиха идеи как трябва да се запази чиста околната среда чрез засаждане на дървета, чрез разделно събиране на отпадъци и рециклиране, чрез използване на екологичен транспорт като велосипед. Проведоха опит, с който симулираха киселинен дъжд върху мраморен къс. Резултатът показа на всички как киселинните дъждове силно повреждат архитектурните паметници и скулптури.

Новите си знания учениците затвърдиха чрез дидактична игра. Те отваряха кутии с въпроси и избираха правилния отговор. Урокът завърши с филма “Нашият дом” – една изповед и молба на планетата Земя към всички нас. Природата ни казва „Грижете се за мен, за да мога и аз да се грижа за вас“. В отговор на този призив учениците ще подготвят самостоятелно есе или рисунка на тема” Искам да има чиста природа”.

Снимки

12.247 ms. | 4.00 MB