Национално състезание „Млади таланти в модата“, 2015

Вто, 28.04.2015

Професионалните гимназии по мода показаха най-новите си творчески проекти на тема „Мода и природа“ и акцентираха върху идеята, че трябва да се научим да черпим вдъхновение от красотата на природата, а не само да я ограбваме.

Проектите на младите таланти бяха оценени от Албена Александрова - собственик на модна къща "Рошавата гарга", трикратен носител на "Златна игла"; проф. Христо Петров - ръководител катерда "Текстилна техника", Технически университет - София и Валери Захов – моден фотограф, собственик на Binet TV.

Класиране:

Първо място - Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова”, гр. Русе

Второ място - Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза”, гр. София

Трето място - Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, гр. Варна

Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова”, гр. Русе - първо място

Модерен и функционален ансамбъл, в който са вплетени елементи от природата, ретро влиянието на 60-те години – стилът „винтидж“.

Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза”, гр. София - второ място

Моделът не е просто съчетание от дрехи и аксесоари, а носи силно послание: „Дизайнът е предизивикателство за намиране на баланс между използването на естествените и синтетични материали, между природата и човешката намеса”. Симбиозата между природата и сътвореното от човека (символизирани от райграса и щампите от автомобилни гуми) е вдъхновението на учениците. Докато тревата вдъхва живот на дрехата, специално изработената щампа от автомобилна гума носи отпечатъка, който човекът оставя в природата.

Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, гр. Варна - трето място

Наслоени облекла, многофункционални и комбинирани за различните сезони и природни явления. В моделите са пресъздадени рушащи се скали, бушуващи вълни, подводни растения, слънчево небе и пеперуди.

Професионална гимназия по облекло „Ана Май“, гр. Пловдив получи наградата на Технически университет - София, катедра „Текстилна техника“. Ансамбъл в две части, изработен от зебло, памучно въже и аксесоари и декорации изработени от корк и бамбукови елементи.

Професионална гимназия по облекло „Елисавета Багряна“, гр. Бяла Слатина получи наградата на Националната асоциация на училищата по мода. Ежедневна рокля тип „Комбинезон“, шал „топки“ изработен от лен и напълнен с памук, реновирани чанта и обувки декорирани с хартиени цветя, корк и конопен конец.

Професионална гимназия по текстил и облеко „Добри Желязков” – гр. Сливен, представи всекидневна дамска рокля изработена от остатъчни платове.

Ръководството на ПГТО „Добри Желязков” поздравява: Зюмбюла Йовчева, Невена иванова, Емилия Драгиева ученички от 10 а клас и техния ръководитек инж. Живко Парушев за достойното представяне.

Фотограф: Валери Захов

Снимки

Файлове

Емилия Димитрова Драгиева

Portable Document Format [ bytes]

Живко Парушев Парушев

Portable Document Format [ bytes]

Невена Стоянова Иванова

Portable Document Format [ bytes]

Зюмбюла Асенова Йовчева

Portable Document Format [ bytes]

Валентин Петров

Portable Document Format [ bytes]

12.267 ms. | 4.00 MB