Четвърта транснационална среща в гр.Сливен, България - 03.03-09.03.2019г

Пон, 25.03.2019

“Нека училищата се сближат чрез езиците“ е проект, създаден по Програма "Еразъм +", финансиран от Европейската комисия за периода 2 октомври 2017-1 октомври 2019 Той е част от модула KA2 -Сътрудничество за обмен на добри практики, стратегически партньорства само за училища, а партньори са училища от Испания, Италия, Румъния и България. Координир еучилището Atike Hanım Anadolu Lisesi, Хендек, Турция. Целта на проекта е да развие общите езикови умения на учениците и да повиши ефективността на чуждoезиковото обучение във всички партньорски училища.

Подцелите на проекта са:

Реализирането на проекта се осъществява чрез ежемесечни теми и дейности.Темата на месец март е „Творчество“

ПГТО “Добри Желязков“ бе домакин на четвърти краткосрочен обмен от 3.03-9.03.2019г. на тема“Кухня“.

Дейностите по проекта започнаха в понеделник, 4 март 2019 г. с образователно пътуване до Велико Търново. Участниците посетиха Архитектурно-музейният резерват „Царевец”, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ и се разходиха по Самоводската чаршия.

На 5 март 2019 г. гостите за първи път влязоха в нашето училище, където бяха тържествено посрещнати с техните национални знамена и химни. Учениците от ПГТО представиха кратка литературно- музикална програма.

Директорът г-жа Караманова,посрещна учителите в своя кабинет, където ги приветства и запозна с историята на училището,специалностите и образователната система.

Програмата продължи с презентации за България, представена от учениците Елена Бойкова, Георги Стефанов и Бояна Великова,“Българска национална кухня“ представена от учениците Елена Бойкова, Георги Стефанов и Бояна Великова, и „Национални подправки“представена от Марияна Иванова , Петкана Димитрова и Зинка Веселинова.След представянето на България, екипите от Турция, Италия, Испания и Румъния представиха своите национални кухни и известни, местни подправки.

След обяда всички участници посетиха Община Сливен, където бяха посрещнати от зам.кмета по образование и култура Пепа Чиликова.

Сряда, 5 март 2019 г.

Участниците в проекта посетиха ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“, където се състоя „Готварско шоу“. В първия етап всички участници приготвиха нашето национално ястие „Шопска салата“. Във втория етап страните участници приготвиха и представиха свои национални ястия.

След обяд програмата продължи с посещение на крепостта “Туида“, където се запознаха с нейната история, с различни оръжия и предмети от бита на обитателите и, и участваха в стрелба с лък.

В четвъртък, 7 март 2019 г. се състоя образователно пътуване до Несебър. Участниците в четвъртата мобилност посетиха Археологическия музей на града и разгледаха Стария Несебър. Насладиха се на красотата на морската ивица в Слънчев бряг и направиха панорамна обиколка на Бургас.

В последния ден на обмена всички участници посетиха Регионално управление на образованието.Там бяха посрещнати от началникът на РУО-Сливен Боян Аксаков и Веселина Бонева-старши експерт по чужд език и майчин език, както и координатор на проекта. Веселина Бонева запозна гостите с образователната система в България.

Програмата продължи в училище с презентация на темата за месец март „Творчество“ , представена от Таня Митева. Учениците от петте страни бяха разделени на три отбора и участваха във викторина на тема“Кухня“. Беше организирано прощално тържество с песни, модно ревю и народни танци. След танцовия празник се състоя церемония по раздаване на сертификатите за присъствие.

Снимки

12.091 ms. | 4.00 MB