5 юни – световен ден на околната среда

Сря, 08.06.2022

Световният ден на околната среда е избран от ООН като ден за повишаване информираността на хората по света и за действие за опазване на природата. Денят се отбеляза чрез съвместна дейност с групи по занимания от ПГТО „Добри Желязков” и група ученици от ОУ „Юрий Гагарин“ гр. Сливен. Целта на занятието е да се постави на ученика в центъра на учебния процес.

По-лесно усвояване на знанията от учебното съдържание по химия, физика и човекът и природата.

Очакваните резултати:

Повишаване на самочувствието на ученика и качеството на подготовка. Мотивация и устойчиво развитие на социалните компетентности на учениците. Формиране на практически умения за демонстрация и най-вече да се убедят самите ученици, че това, което учим в училище е необходимо в живота. Професионално ориентиране на учениците.

Дейностите преминаха през няколко тура.

Учениците разгледаха и работиха на текстилните машини в текстилната лаборатория „инж. Лъчезар Василев“.

Вторият тур се проведе в химическата лаборатория под наслов: „Има въпрос- намерете отговора! Има химичен опит – направете го!“

При правилен отговор на въпроса демонстрираха знания и умения за извършване на интересни химични опити. Едни от тях бяха – работа с лакмус, установяване на част от състава на паста за зъби, как да почистим петно от химикал, мазнина и йод, фантастично дърво, дух в бутилка и др. работата в химическата лаборатория завърши с багрене на кърпички.

Турът премина през шевната работилница и библиотеката.

Учениците от двете групи по занимания по интереси останаха с приятни впечатления. Проведените практически дейности уставиха трайни следи в техните знания и умения.

Снимки

15.114 ms. | 4.00 MB