70 години от края на Втората световна война

Вто, 12.05.2015

На 9 май 2015 година в зала „Май“ в гр. Сливен се проведе кръгла маса на тема „70 години от края на Втората световна война 1941 – 1945 година. Тя бе посветена на победата над хитлеристка Германия през 1945 година и освобождението на Европа от фашизма.

В деня на победата – 9 май хората по света почитат паметта на милионите жертви в тази война и обединяват силите си за мир и сигурност в съвременния свят.

В организираната от Регионален инспекторат по образованието – Сливен кръгла маса, взеха участие ученици от 9 – 12 клас от училищата в региона. Участниците се представиха с презентации своите доклади. Сред тях беше и ученичката от 10 б клас на ПГТО „Добри Желязков“ Кина Христова. Тя представи есе на тема: „В памет на незнайния войн“, посветено на българина Йордан Овчаров, завършил текстилната гимназия през 1943 година и участвал в антифашистката борба в Испания през 1936 година, като партизанин във Франция, загинал край град Грас.

Есето на Кина Христова бе своеобразно обобщение за участието на българи във Втората световна война при разгрома на фашизма. Същевременно бе поставен акцент за приноса на ученика от ПГТО „Д. Желязков“ Йордан Овчаров в антифашиската борба.

Това е пример за всички наши съученици как трябва да се брани мира.

Снимки

11.869 ms. | 4.00 MB